آبنما (فواره)


فواره یک ویژگی معماری است که شامل آب است و اغلب به عنوان بخشی از محوطه سازی استفاده می شود. یک فواره می‌تواند برای ایجاد «اثر آبشار» آب را درون یک حوض بریزد یا برای ایجاد «افکت جت» آب را به هوا بپاشد. فواره ها اغلب به عنوان ویژگی های تزئینی در فضاهای عمومی و باغ ها استفاده می شوند.
فواره های آشامیدنی برای تامین آب آشامیدنی فضاهای عمومی استفاده می شود و فواره های موزیکال ویژه نور، موسیقی و جت های آب متحرک را برای اهداف سرگرمی ترکیب می کنند. فواره های آبپاش اغلب در فضاهای عمومی استفاده می شوند و برای تعامل در نظر گرفته شده اند.


اولین فواره ها، در روم باستان، کاربردی بوده و برای تامین آب آشامیدنی و شستشو استفاده می شده است. برای اینکه جریان آب یکنواخت باشد، نیاز به منبعی (مثلاً مخزن یا قنات) است که بالاتر از چشمه باشد و بنابراین متکی به گرانش باشد.
در پایان قرن نوزدهم، فواره ها به عنوان منبع اصلی آب آشامیدنی با لوله کشی خانگی جایگزین شدند و بنابراین عمدتاً تزئینی شدند. در این زمان، گرانش با پمپ های مکانیکی جایگزین شد که فواره ها را قادر می ساخت تا آب را بازیافت کرده و آن را در هوا پخش کنند. در آغاز قرن بیستم، فواره‌ها شروع به استفاده از پمپ‌های بخار و سپس پمپ‌های الکتریکی برای دریافت آب از منبع کردند.
فواره های مدرن برای بازیافت آب به یک سیستم چرخشی بسته متکی هستند. یک پمپ الکتریکی برای تامین نیروی عبور آب از طریق لوله ها استفاده می شود. پمپ معمولاً در مخزن آب غوطه ور است و از یک پروانه چرخان تشکیل شده است تا آب را به داخل بکشد و با نیروی گریز از مرکز آن را خارج کند. مناسب‌ترین نرخ پمپاژ باید پیدا شود، زیرا اگر فواره زیاد تنظیم شود می‌تواند پاشیده شود و آب را هدر دهد و اگر خیلی پایین باشد اصلاً گردش نمی‌کند.
آب به سر چشمه می رسد و سپس از طریق یک نازل به هوا پاشیده می شود یا به بیرون از چشمه جریان می یابد. در هر دو مورد، آب دوباره به چشمه می ریزد و دوباره به مخزن تخلیه می شود. فواره های بزرگتر اغلب دارای نازل ها و پمپ های متعدد هستند.
فیلتری که به عنوان فیلتر رسانه ای شناخته می شود، برای حذف ذرات از آب در هنگام گردش استفاده می شود. این دستگاه دارای پمپ و لوله کشی مخصوص به خود است تا آب را از استخر به فیلتر و برگشت به استخر برساند. آب را می توان با استفاده از روش هایی مانند کلرزنی یا روش های ضد جلبک تمیز کرد.
یک "اتاق کارخانه" برای ذخیره پمپ ها، فیلتر، جعبه کلید برق و کنترل های لوله کشی در نظر گرفته شده است، و باید به خوبی ساخته شود تا نشت نکند و خطری ایجاد نکند. فواره ها اغلب می توانند از روشنایی کم ولتاژ استفاده کنند که اغلب در آب غوطه ور هستند که خطرات را به حداقل می رساند .آب در یک فواره به دلیل تبخیر به تدریج از بین می رود، بنابراین باید در زمان های معینی آب آن را پر کرد و برای مقابله با سرریز شدن پس از باران شدید، مقداری از آب را در نظر گرفت.

آبنما فواره ای

آبنماها در ویلاها را می توان در داخل نصب کرد و هم در بیرون ویلا قرار داد. برخی از رایج ترین انواع آبنما که در ویلا ها یافت می شوند و پرکاربردتر هستند در ادامه توضیح داده شده اند.

انواع آبنما در ویلا و باغ ها
 

آبنما پلکلنی

آبنمای پلکانی


این یک شکل بسیار محبوب از فواره باغ است، به ویژه در مدیترانه که اغلب در حیاط ها و میدان ها یافت می شود. یک فواره پلکانی را می توان به شکل ساده یا پیچیده تر با کنده کاری، قالب گیری و سایر تزئینات طراحی کرد. آب از طریق هسته به بالای فواره پمپ می شود و سپس از طریق طبقات به مخزن پایینی که در آنجا دوباره به گردش در می آید، فرو می رود.
 

فواره بدون حوض

این نوع آبنما که به نام فواره بدون حوض نیز شناخته می شود، با مخزن آن که در زیر زمین پنهان شده است، مشخص می شود. هنگامی که در نزدیکی پاسیو یا مسیر سنگی قرار می گیرد، می تواند زیبایی شناسی جذابی ایجاد کند.
فقدان حوض یا آب انبار باز به این معنی است که اگر قرار است کودکان در آن حضور داشته باشند، انتخاب مطمئنی برای باغ است، اما همچنین از آب کمتری نسبت به سایر فواره ها استفاده می کند زیرا آب زیرزمینی تبخیر نمی شود. همچنین به فضای کمتری نیاز دارد که آن را برای پاسیوهای کوچک و باغچه‌های پشتی مناسب می‌کند و نیازی به نگهداری زیادی ندارد زیرا زباله‌ها و برگ‌ها نمی‌توانند وارد مخزن شوند و آفتاب نمی‌تواند باعث رشد جلبک‌ها شود.

فواره ژاپنی

فواره ژاپنی

باغ های ژاپنی با فواره های آبی با نماد پاکسازی معنوی و فیزیکی مشخص می شوند. آنها به طور کلی به سادگی طراحی می شوند که آب از یک دهانه به یک حوض که اغلب از سنگ ساخته شده و با پوشش گیاهی احاطه شده است، می ریزد

آبنمای دیواری

آبنمای دیواری


این نوع آبنما متناسب با دیوار سفارشی می شود و می تواند به صورت مستقل یا دیواری نصب شود. یک آبنمای دیواری مستقل اغلب بسیار بزرگ است و حوضی دارد که روی زمین قرار می گیرد. در حالی که یک آبنمای دیواری نصب شده در دیوار موجود یا جدید تعبیه می شود. هر دو نوع به دهانه، حوضچه، لوله یا لوله داخلی و پمپ نیاز دارند.

آبنمای گلدانی
 

آبنمای گلدانی

نصب و نگهداری این نوع آبنما ساده و آسان است. مصالح به کار رفته در ساخت این نوع آبنما می تواند شامل سنگ ریخته گری، سرامیک، فلز، فایبر گلاس و ... باشد. آنها شامل تمام قطعات لازم برای عملکرد هستند، از جمله لوله کشی و پمپ. آنها همچنین می توانند از نظر داشتن مخزن آب مستقل باشند و از قرار گرفتن در نزدیکی منبع آب اجتناب کنند. تنها جزء خارجی که ممکن است به آن نیاز داشته باشند منبع تغذیه است که می تواند از طریق پنل خورشیدی، باتری ها، پریز برق و غیره تامین شود.